فلزیاب دستی یا فلزیاب بازرسی بدنی
فلزیاب دستی یا فلزیاب بازرسی بدنی
در ابتدا شما را با مفهوم فلزات و انواع آن و همچنین دستگاه کاوشگر فلزات آشنا میسازیم و سپس به بحث در ارتباط با دستگاه های فلزیاب دستی میپردازیم.
فلز چیست؟
فلز مادهای است که موادی را که قابلیت جلا،رسانای برق و گرما و چکش خواری را داشته باشد نیز فلز می نامند. فلزات دسته ای خاص از مواد هستند که جلا داشته و محکم هستند. هر فلز دارای یک علامت شیمیایی خاص است که در واکنش های شیمیایی فلز مورد نظر را با آن علامت شیمیایی نشان می دهند. فلزات مختلف با هم متفاوت هستند و هر کدام خواص شیمیایی و فیزیکی جداگانه ای دارند.
فلزات دارای هدایت حرارتی و الکتریکی خوبی هستند. هدایت الکتریکی خوب فلزات باعث شده است که در ساختن سیم های برق از آنها استفاده کنند. میتوان آن را صیقل داده وبراق کرد (بجز جیوه که در دمای اتاق بشکل مایع است) یا به طرحهای گوناگون درآورد و از آن مفتولهای سیمی ظریف تهیه کرد. فلز جسمی است که آزمایشهای مربوط به گرما و مهمتر از همهجریان الکتریکی را به خوبی هدایت میکند. فلزات با یکدیگر فرق زیادی دارند، از جمله در رنگ و سختی و نرمی، تعدادی از آنها ممکن است به آسانی خم شده یا خیلی محکم و مقاوم باشند.
فلزات به دو دسته آهنی و غیر آهنی تقسیم میشوند با آنها بیشتر آشنا شوید:
محققان و دانشمندان به دنبال شیوه ای جهت تشخیص نوع فلزات، دستگاه هایی را تحت عنوان فلزیاب برای شناسایی و کاوش انواع فلزات اختراع کردند که توانست کمک بسیاری به نسل بشر در زمینه های علمی، فناوری،کشاورزی، صنعتی، پزشکی، فلزیابی، گنج یابی و …نماید.
فلزیاب چیست؟
فلزیاب وسیلهای است که برای پیدا کردن اجسام فلزی مخفی یا گم شده درون زمین، دیوار یا اجسام دیگر به کار گرفته میشود.
برای کاوش در مکان هایی نظیر شکاف ها، درز دیوار، سوراخ ها، حفره های کوچک و … که امکان جستجو با دستگاه های فلزیاب معمول وجود ندارد، یک دستگاه فلزیاب کوچک با قابلیت اسکن 360 درجه میتواند کمک بسیاری برای اپراطور باشد که توانایی کاوش در هر شرایط و مکانی را داشته باشد.
فلزیاب دستی
فلزیاب هایی هستند که دارای کاربرد امنیتی بوده و جهت تفتیش اماکن شلوغ به کار میروند. در این گونه موارد باید از دستگاههای سبک با سرعت عملکرد بالا استفاده کرد که در عین حال دارای دقت و حساسیت کافی نیز باشد.
حتما شما نیز در هنگام ورود به ورزشگاهها ، فرودگاهها و اماکن خاص با ماموران امنیتی برخورد کرده اید که با فلزیاب های دستی اقدام به بازرسی بدنی افراد میکنند. این دسته از فلزیاب ها به فلزیاب راکتی یا فلزیاب دستی مشهور هستند و قادر هستند تا اجسام فلزی را از فاصله حدود 20 سانتی متری تشخیص دهند همچنین دارای سیستم جلوگیری از تداخل سیگنال نیز میباشند.
فلزیاب دستی وسیله ای است که اشیاء فلزی همانند کلت و چاقو را از فاصله تقریبی 20 تا 30 سانتی متری و اشیاء ریزتر همچون تیغ را از فاصله تقریبی 10 تا 20 سانتی متری تشخیص میدهد.
مشخصات فنی دستگاه های فلزیاب دستی
- قابلیت اسکن 360 درجه با حساسیت فوق العاده
- دارای دو سیستم هشدار صوتی و لرزشی به همراه چراغ LED
- حساسیت قابل تنظیم توسط کاربر
- رنگ های مختلف چراغ LED (سبز : دستگاه روشن – قرمز : هشدار یافت شدن فلز – سبز چشمک زن : اتمام باطری )
- قابلیت کار با یک باطری 9 ولت با شارژدهی بیش از 30 ساعت
- قابلیت برنامه ریزی عملکرد توسط USB و PC
- دارای پایه نگه دارنده با قابلیت شارژ دستگاه
- طراحی بسیار مدرن و ارگونومیک
از دستگاه های فلزیاب دستی میتوان به عنوان یک فلزیاب نقطه زن نیز در کنار دستگاه های گنج یاب استفاده نمود.فلزیاب های راکتی به گونه ای طراحی شده است که بتوان با آن به نقاطی دسترسی پیدا کرد که با فلزیاب های معمول نمیتوان در آنجا کاوش کرد و میتوان از آن به عنوان یک سیستم مکمل و کاربردی در کنار فلزیابی و گنج یابی استفاده نمود.
فلزیاب های دستی به چه منظور طراحی و تولید میشود
فلزیاب های دستی علاوه بر کارایی تفریحی ، جنبه امنیتی، نظامی، شخصی و صنعتی داشته و جهت اهداف بسیاری از آنها استفاده میشد.از این دستگاه کوچک میتوان به عنوان مین یاب ، طلایاب ، فلزیاب و ردیاب جهت اهداف متفاوت استفاده کرد.
کاربرد فلزیاب های دستی
- جستجوی مین و مواد منفجره
- پاکسازی صحنه جرم
- پاکسازی محل ها بعد از انفجار
- جستجوی فلزات در انواع محیط های صنعتی
- بازرسی بدنی
- مکمل فلزیابی و گنج یابی
نحوه استفاده از فلزیاب های دستی
فلزیاب های دستی را بدلیل عمق کاوش کم بایستی از فاصله نزدیک جهت کاوش یا بازرسی بدنی صورت پذیرد. جهت استفاده از فلزیاب دستی میباست منطقه تشخیص فلزات را بر روی محیط کاوش بصورت پیوسته به جهات متضاد ( مسیر رفتو برگشت ) حرکت داد. باید توجه داشت ممکن است در طراحی لباس، کوله یا ساک مقداری اشیاء فلزی مانند زیپ بکار رفته باشد، که این مورد باعث ایجاد اختلال در تشخیص میشود. فلزیاب های نقطه زن دستی دارایی قدرت تشخیص از دو سمت پشت و روی دستگاه را دارد. این ویژگی کار را برای بسیاری از کاوشگران عرصه فلزیابی که از فلزیاب های دستی بعنوان یک فلزیاب مکمل در کنار فلزیابی خود استفاده میکنند راحت کرده است. فلزیاب های دستی دارای قابلیت های بسیاری میباشد که آنها را نسبت به فلزیاب های معمولی متمایز میسازد.
معرفی برخی از فلزیاب های دستی کمپانی های تولید کننده فلزیاب
- فلزیاب دستی Guardian
- فلزیاب دستی Super Wand
- فلزیاب MF-1 ساخت استرالیا | فلزیاب دستی ماین لب
- فلزیاب دستی HD7 ساخت انگلستان
- فلزیاب دستی SAFEGUARD ساخت امریکا
- فلزیاب دستی PD240CB ساخت ایتالیا
- فلزیاب MD8 تولید کمپانی Guartel انگلستان
- فلزیاب دستی Ultra Scanner ساخت Nokta ترکیه
- فلزیاب دستی Guardian ساخت امریکا
- فلزیاب دستی Pointer ساخت شرکت Nokta ترکیه
- فلزیاب دستی SD100 ساخت انگلستان
- فلزیاب دستی Super Wand ساخت امریکا
امنیت یکی از مسائل جدی میباشد که جمعیت در مکان های عمومی میتوانند با خیال آسوده تردد داشته باشند. در محیط هایی نزیر ورودی استادیوم ها و ورزشگاه ها، اماکن مذهبی ،اماکن حساس نظامی و تجمعات مهم به دلیل تردد زیاد، امکان بازرسی یک به یک افراد توسط بازرسان نمیباشد زیرا استفاده از دستگاه های فلزیاب دستی ضمن صرف وقت زیاد گاهی باعث اختلال و عدم شناسایی فلزات مورد نظر میگردد. در چنین محیط هایی از گیت های فلزیاب استفاده میشود.
گیت فلزیاب ( فلزیاب دروازه ای )
گیت های بازرسی در زبان ما اسامی گوناگونی دارند مانند گیت بازرسی فلزیاب، گیت بازرسی فرودگاهی، گیت بازرسی بدنی، گیت موبایل یاب، گیت فلزیاب دروازه ای و حتی بعضی این دستگاه را گیت بازرسی ایکس ری می نامند. نام اصلی این دستگاه به انگلیسی Walk Through Metal Detector میباشد که میتوان آن را به فارسی فلزیاب نفر رو ترجمه کرد که به عامیانه آن گیت فلزیاب گفته میشود.
گیت بازرسی یا کنترل تردد سیستمی برای بازرسی و کنترل افراد به هنگام ورود و خروج است که برای کشف انواع سلاح کمری گرم و سرد، گوشی همراه، ابزار و قطعات فلزی (در خروجی کارگاه ها) و … استفاده می شود.این گیت های بازرسی برای بدن کاملا بی ضرر هستند و دارای استاندار های مختلف سلامت میباشند. بر خلاف تصور خیلی ها دارای هیچ نوع اشعه ای نیست و فقط توسط جریان مغناطیسی کار میکنند که کاملا بی ضرر است.
گيت چه گونه كار ميكند ؟
در دیواره های داخلی گیت سنسورهایی با قابلیت تنظیم ضریب حساسیت های متفاوت وجود دارد که کشف فلز توسط این سنسورها صورت می گیرد.گیت های مغناطیسی و یا فلزیاب دارای باطری مرکزی بوده و در هنگام قطع برق میتوانند تا چندین ساعت کار میکند.این دستگاه ها قابلیت برنامه ریزی از راه دور را دارند و میتوانند رفت و آمد افراد را بر حسب ساعت و دقیقه نمایش دهند
عوامل تاثیر گذار بر حساسیت و کارایی گیت :
1- مكان استقرار گيت
در تعیین مکان استقرار گیت علاوه بر اینکه موارد امنیتی و حفاظتی مهم است عوامل فیزیکی محیطی نیز تاثیر گذار است و باید مورد توجه قرار بگیرد :
- مقدار فلز موجود در کف و سقف محل قرارگیری گیت بازرسی
- فاصله فلزات ثابت و متحرک موجود در اطراف دیواره گیت (درب های اتوماتیک، پنجره، ستون و چارچوب های فلزی)
- تجهیزات الکترونیکی که میدان مغناطیسی یا امواج فرکانسی قوی با بعد گسترده در اطراف خود ایجاد می کنند همانند کابل های برق فشار قوی، ترانسفورمرهای مبدل، مانیتور ، اتاقک پست برق و کنترل دوربین های مدار بسته
البته باید این نکته را بگوییم که امروزه اکثر سازندگان گیت های بازرسی همه تلاش خود را به کار می گیرند تا تاثیر این عوامل را بر عملکرد گیت به حداقل برسانند تا بتوان از آنها در هر مکانی استفاده کرد و می توان گفت در این زمینه تا حدود زیادی موفق عمل کرده اند.
2- بزرگي فلز
مشخص است که فلزات با سایز بزرگ به راحتی قابل تشخیص می باشند و مسئله در مورد فلزهایی با ابعاد کوچک است که حد مینیمنی توسط شرکت سازنده گیت بازرسی برای آن تعریف می شود.
3- سرعت عبور عابرين
سرعت عبور فرد از داخل گیت از جمله عوامل تاثیرگذار بر قدرت تشخیص گیت بازرسی است که با توجه ضریب حساسیت دستگاه گیت بازرسی سرعت مناسب تردد مشخص می شود.
4- لوازم همراه عابرين
اکثر عابرین به همراه خود کیف دستی و تلفن همراه دارند که به دلیل حجم زیاد فلز به کار رفته در آنها مسئله تشخيص فلز مورد نظر با مشکل مواجعه می گردد .
برای همین معمولا در كنار گيت ها از دستگاه های X-ray استفاده ميگردد تا کیف از داخل گیت عبور نکرده و به صورت مجزا وسایل داخل آن بازرسی شود.
5- جهت عبور فلز
از انجایی که فلزات شکل های یکسانی ندارند و یکجور نیستند، جهت عبور آنها از داخل گیت به خصوص هنگامی که قطعه عبوری کوچک باشد بر قدرت تشخیص دستگاه تاثیرگذار است .
6- جنس و آلياژ فلز
سنسورهای جای گرفته در دیواره گیت در برابر فلزهایی با آلیاژهای مختلف حساسیت یکسانی ندارند البته این موضوع تنها وقتی که قطعه فلزی کوچکتر از حد میمینم باشد ممکن است در عملکرد گیت بازرسی خلل ایجاد کند و در سایر موارد مشکل ساز نمی شود
امکانات و قابلیت های برجسته دستگاه گیت فلزیاب
با توجه به نوع گیت بازرسی امکانات آنها زیادتر یا کمتر میباشد.
- برای مثال این گیت ها امکان تشخیص محل دقیق شی ٔ را نشان میدهد و کاربر میتواند متوجه شود چه قسمتی را باید بازرسی کند.
- تعداد افراد عبور کرده و تعداد دفعاتی که دستگاه پیام خطا را داده است به شما نمایش میدهد.
- قابلیت تنظیم حساسیت گیت وجود دارد و شما میتوانید سطح حساسیت را کمتر یا بیشتر کنید تا مواردی را که نیاز ندارید فیلتر کنید.
- بعضی از مدلها قابل حما و سبک میباشند. در مدل هاس ثابت جدید هم بسیار نصب و راه اندازی آن ساده است.
برخی از شرکت های تولید کننده دستگاه فلزیاب
- Minelab استرالیا
- OKM آلمان
- LORENZ آلمان
- Fisher آمریکا
- Delta Pulse بلغارستان
- Garrett آمریکا
- Teknetics آمریکا
- Whites Electronics آمریکا
- XP Metal Detectors فرانسه
- Bounty Hunter آمریکا
- Nokta ترکیه
- Makro Detector ترکیه
- CEIA ایتالیا
- IKPV ایران
شما میتوانید جهت اطلاعات بیشتر در ارتباط با دستگاه های فلزیاب دستی و گیت های فلزیاب مغناطیسی با مشاورین فلزیاب IKPV شیراز، با شماره 09917579030 تماس حاصل نمایید.