Catacombs

گوردخمه در گنج یابی

گوردخمه در گنج یابی

دخمه چیست ؟

دخمه یا برج خاموشی مکانی است که بر فراز بلندی ایجاد می‌شد و متوفی در آنجا قرار داده می‌شد تا توسط حیوانات و پرندگان متلاشی شود.ساختن گوردخمه یکی از رسم و رسومات کهن و باستانی است. گوردخمه نوعی معماری صخره‌ای می‌باشد و فضایی است که در صخره‌ها، کوه‌ها یا تپه‌ها برای خاکسپاری متوفیان ساخته می‌شده‌است.

همچنین گوردخمه در زبان عامیانه گاه به‌طور هم‌معنی و مترادف با استودان نیز به کار گرفته می‌شود در حالیکه این دو از لحاظ ساختاری با هم تفاوت دارند. کلمه استودان که از ترکیب واژه‌های «استو» به معنی استخوان و «دان» به معنی جایگاه تشکیل شده و محل نگهداری استخوان متوفیان بوده‌است. استودان‌ها در مقایسه با گوردخمه‌ها دارای ظاهر بسیار ساده‌تری بوده و ابعاد کوچکتری نیز دارند و در واقع حفره‌هایی هستند که برای نگهداری استخوان متفویان در داخل صخره‌ها ایجاد می‌شدند.

گوردخمه در گنج یابی
گوردخمه در گنج یابی

نقش گوردخمه در گنج یابی

گور دخمه‌ها در اصل آرامگاه‌هایی بودند که در دل کوه و صخره کنده می‌شدند و شکل اتاقی دارند که یک یا چند قبر در داخل آن‌ها تعبیه می‌شد. این فضاهای اتاقی شکل گاه جای کافی برای نشستن، قرار دادن اشیاء و برگزاری مراسم داشته‌اند. گور دخمه‌های متعددی از دوره‌های مختلف در ایران یافت شده‌اند که نمی‌توان آن‌ها را به شخص خاصی منسوب نمود. در مورد قدمت آن‌ها نیز اتفاق نظر وجود ندارد و نظرات متعددی در مورد سن آن‌ها ارائه شده‌است. در حالت کلی گوردخمه‌های ایران را می‌توان از لحاظ قدمت به سه دسته کلی گوردخمه‌های دوره مادها، دوره هخامنشیان و دوره پس از هخامنشیان دسته‌بندی نمود.

گوردخمه‌های زیادی از دوران پیش از ماد، در مناطق تحت نفوذ اورارتو (اطراف دریاچه وان در ترکیه امروزی) یافت شده‌است. به این ترتیب می‌توان نتیجه گرفت که گوردخمه‌ها بیش از آنکه ریشه و منشاء آشوری و مادی داشته باشند، به هنر معماری اورارتوها مرتبط هستند.

شکل گوردخمه در گنج یابی معمولا بازتاب معماری عصر و زمان خود میباشد و در تراش آنها سه عامل مورد نظر بوده است:

  1.  روبروی یک منظره طبیعی تعبیه می شدند
  2.  روبروی یک جاده مهم شاهی و گذرگاهی مهم تعبیه می شدند
  3.  نقطه ای که این چنین اثرها در آن خلق می شدند می بایست سنگ کوه یکپارچه و بدون رگه و درز و شکاف و یا کم رگه باشد

شکل گوردخمه ها با توجه به اقلیم مختلف ایران متفاوت می باشد .در بسیاری از نقاط کوهستانی کشور که دارای مناطق صخره ای هستند از گوردخمه های سنگی یا صخره ایی استفاده شده است ولی در مناطقی که مناطق صخره ایی کمی وجود دارد از مقبره های دخمه ایی زمینی ( گور دخمه زیر زمینی ) استفاده شده است. (شکل پایین)

گوردخمه در گنج یابی
گوردخمه در گنج یابی

ساختار انواع گوردخمه در گنج یابی بر اساس دوره های مختلف تاریخی ، شکل ، موقعیت مکانی و آداب تدفین مرسوم آن دوره فرق می کند ولی گور دخمه ها در یک مورد مشترک هستند و آن هم در دفن مردگان به همراه اموال با ارزش و گرانبها است. معدود دخمه هایی پیدا می شوند که چیزی درون آنها نباشد.

برخی از فلزیاب های تصویری شرکت IKPV

  • RICHEL M-80
  • TACHAR T1
  • RICHEL-M-160
  • Ajm Imaging 
  • ANTARES 
  • Derak 116
  • MINI GPR
  •  Pv Imaging
  • LEOPARD 16000

جهت خرید فلزیاب از نمایندگی فلزیاب در شیراز یا نمایندگی فلزیاب تهران به همراه گارانتی معتبر، آموزش رایگان، خدمات پس از فروش، می توانید با شماره 09917579030 تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره و خرید